Az irodaházat a Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft üzemelteti

A  Kézműves irodaház története az építéstől napjainkig

Az irodaépület kialakítását tekintve földszint + 1 emeletes, magas tetős, tetőtérbeépítéses, részben alápincézett. Déli oldalán későbbi építésű, földszint + 1 emeletes, lapos tetős bővítés található. A telek a Hadnagy út és az Ady Endre út felől is kapubejáróval van feltárva, az épület bejárata a Hadnagy út felőli bejáróból nyílik. A bejárat mellett található háromkarú főlépcső vezet fel az emeletre. A bejáratból nyíló középső szárny a földszinten és az emeleten háromtraktusos, középfolyosós kialakítású, ami az Ady Endre út felőli oldalon egytraktusos, félköríves záródású szárnyba fordul át. Az itt található helyiségeket jelenleg irodának, oktató helyiségnek illetve raktárnak használják. A szomszéd épület melletti szárnyban korábban feltételezhetően lakások voltak kialakítva. Ebben a szárnyban a helyiségek és a vizesblokk egy előtérből nyílnak, valamint a déli oldalon található bővítmény is innen van feltárva. a különálló majd a használati funkciók miatt egységesített épületkomplexum története az 1930-as években kezdődő építésre vezethető vissza. A helyi hagyomány szerint az akkori belvároson kívül eső, Csákó  városrészben (egykori neve Szent István-város volt) csendes kertvárosi negyedben , nagyobb lakóházak környezetében épült, majd a később és az  államosítás után hozzáépítések ráévén bővül. Funkciója is átalakul,az 1960-as évektől az egri Pinceszövetkezet és jogelődjeinek központi irodaépületeként működött. A Heves Megyei Kézműves Kht megalakulását követően 1998-ban  az ingatlan a közhasznú társaság tulajdonába került vétel jogcímén.

Az épület felújításával, karbantartásával gazdái az 1950-es években nem törődtek, állagának romlása ráadásul az elmúlt években felgyorsult, felújítása  időszerűvé vált. Az építészeti értelemben visszafogott megjelenésű  korszerűsített épület  magán hordozza a közízléssel találkozó formavilágot és anyaghasználatot.

A korszerűsítés 4 ütemben, külső belső modernizációt eredményezve  környezettudatos megoldásokat alkalmazva valósult meg. A műszaki tartalmat tekintve ún. “zöld házat” kívánunk létrehozni, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy gáz helyett VRV (levegő hőszivattyús) rendszerrel oldanánk meg a fűtést (ami egyben a hűtést is biztosítja), ami fokozott hőszigeteléssel kiegészítve biztosítaná a környezettudatos és költséghatékony üzemeltetést. Napelemek biztosítják a villamos energiahatékonyságot.  Bevezetjük a szelektív hulladékgyűjtést és kerékpártárolót is építünk. A fenti műszaki tartalomnak köszönhetően viszonylag alacsony üzemeltetési költségekre és a pontosabb költség-átterhelésre számíthatnak a jövendő bérlők.

 

Kézműves irodaház

A  teljesen felújított épületben  irodabérlési lehetőséggel és részben az inkubátorház nyújtotta szolgáltatások széles kínálatával várja a szolgáltatásokat nyújtó, elsősorban kezdő mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A kezdő vállalkozások mellett lehetőségünk van régóta működő, bejáratott vállalkozások fogadására is.

A  beruházásának köszönhetően az épületet  modern eleganciával újítottuk fel. Az épületbelső újragondolásakor a tervezés és a kivitelezés  az irodai funkciókhoz, a mai elvárásokhoz igazodott, amelynek során modern és letisztult miliő segítségével fogjuk egységes keretbe mindazt, amit egy „A ++” kategóriás irodaház nyújt.

Irodaház, iroda, bank, üzlet, üzletház, szépségszalon, egészségügyi,természetgyógyászati központ, fogorvosi rendelő, kiállító-, bemutatóterem,galéria, fitness-, egészség- és wellnessközpont, oktatóterem,nyelviskola? Csak néhány ötlet a kiváló adottságú ingatlanhasznosításához.

A korszerűsítés négy üteme

A beruházás első ütemében az energetikai korszerűsítésen felül a jelenlegi tető elbontásra kerül, az épületre új tetőszerkezetet építenek. A főlépcső folytatásaként az emelet és a tetőtér között új lépcső készül, ami a részlegesen beépítésre kerülő tetőteret tárja fel. Itt a későbbi ütemben kialakítandó gépészeti helyiséget, valamint egy ideiglenes tárolót alakítanak ki. A tetőtér többi része fűtetlen padlástérként alakítandó ki ebben az ütemben. A melléklépcső elbontásra kerül, a megmaradó pincébe vezető szakaszát leválasztják a közlekedőtértől, és mellette takarítószer tárolót alakítanak ki. Az elbontott lépcső helyén az emeleten ideiglenes raktárat alakítanak ki. A homlokzatfelújítási munkákkal egyidőben a főbejárat, és az előtte található udvar és kerítés is átalakításra kerül.

A második ütemben a fűtési hálózat korszerűsítése készül. Az elektromos hálózat és a világítási rendszer szintén ebben az ütemben kerül korszerűsítésre. Az épület energiaellátását részben megújuló energiával fedezik, ennek érdekében a déli tetőfelületen napelemes rendszert építenek ki. Az Építtető szándéka az épület felújításánál alkalmazott környezetkímélő, energiahatékony technológiák bemutathatóvá tétele. Ennek érdekében a lapostetőn kialakított bemutatóteraszon helyezik el a hőszivattyúk kültéri egységeit, továbbá egy működő napelemtábla is bemutatásra kerül itt.

A harmadik ütem keretében az emeleten új vizesblokk készül, illetve a földszinten és az emeleten a meglévő vizesblokkokat is átalakítják. A földszint részleges akadálymentesítésre kerül, ezért az egyik raktár helyén egy akadálymentes mosdó kerül kialakításra. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a lapostetős részben található irodát a közlekedőről, akadálymentes útvonalon tárják fel.

A negyedik ütemben a teljes tetőtér beépítésre kerül. Ennek keretében három, saját teakonyhával és vizesblokkal rendelkező, önálló fogyasztásmérésű irodaegységet alakítanak ki. Az irodákat úgy alakítják ki, hogy az  energetikai bemutatóterasz a közlekedőből megközelíthető marad.